Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini: Pichuncho


Chilisjki drink, kojarzący się z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, prezentującym przeróżne rodzaje napojów alkoholowych z różnych krajów na świecie.

Pichuncho to nazwa odnosząca się do małego, chilijskiego ptaszka. Koktajl stanowi połączenie kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz cytryny. Cytrynę często opuszcza się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwoli na pozyskanie znacznie bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to natomiast podstawa. Na witrynie pichuncho umieszczony jest dokładny przepis. Wystarczy umieścić brandy i wermut z kostkami lodu w shakerze a także potrząsać przez 15 sekund.

Następnie trunek należy przelać do szklanki dedykowanej do martini lub margarity. Drink można udekorować cytryną albo wiśnią. Jest to napój, który na długo zapada w pamięć i z tego powodu o wiele częściej można znaleźć go na europejskich stołach. Warto znać sposób jego przygotowania i czasami serwować go gościom.